Hoe los ik dit probleem op?
Controleer het zoutgehalte
Sluit het zoutreservoir en controleer of er los zout in de vaatwasser ligt. Verwijder eventueel het losse zout. Lukt dit niet? Draai een spoelprogramma in een lege vaatwasser.
Controleer je bestek
Leg het betere bestek niet bij het goedkope bestek. Goedkoper materiaal roest sneller. De vaatwasser verspreidt de roest naar de rest van de vaat of de vaatwasser zelf.
Controleer de plastic coating van de korven
De plastic coating van de boven- en onderkorf verslijten of beschadigen door ouderdom. Het onderliggende metaal wordt zichtbaar en gaat roesten. Bestel een nieuwe boven- of onderkorf als deze is beschadigd.
Controleer de waterkwaliteit
Neem contact op met je waterleverancier om je waterleiding te controleren. Oude of beschadigde waterleidingen geven roestvorming in je vaatwasser.
Hoe nu verder?
Iedere vaatwasser maakt geluid tijdens het gebruik. Oudere machines zullen wat meer geluid maken dan de nieuwste machines.
Bekijk de video:
In deze video leggen we uit welke geluiden normaal zijn en hoe je zelf afwijkende geluiden kunt oplossen.
Normale geluiden van een vaatwasser
Als je één van de volgende geluiden hoort als je vaatwasser draait, dan is dat een normale eigenschap van de vaatwasser.
1. Zoemende geluiden
Je kunt tijdens het afpompen van water en het draaien van de drogerventilator een zoemend geluid horen.
2. Klikkende geluiden
Het geluid van het openen van het zeepbakje of het toevoegen van glansspoelmiddel is normaal. Dit maakt een klikkend geluid.
3. Klotsende geluiden
Tijdens het spoelen en afpompen hoor je het water klotsen.
Maakt je vaatwasser een afwijkend geluid?
Hoor je één van de onderstaande geluiden die normaalgesproken niet voorkomen? Neem dan de juiste maatregelen om het zelf op te lossen.
1. Tikkend geluid
Een tikkend geluid wordt vaak veroorzaakt doordat een sproeiarm tegen de vaat botst.
- Bestel hier een nieuwe sproeiarm.
- Maak een afspraak met een monteur.
2. Rammelend geluid
Een rammelend geluid wordt meestal veroorzaakt door een te volle of slordig ingepakte vaatwasser.
3. Ratelend geluid
Als je vaatwasser ratelende geluiden maakt, kan dit worden veroorzaakt door een afgebroken stuk glas of ander los voorwerp in de kuip. Het kan ook in het filter terechtkomen.
LET OP
Losse onderdelen kunnen ook in het filter komen. Je kunt dan het filter eruit halen en schoonmaken.
Zie ook:
- Hoe maak ik het filter van mijn vaatwasser schoon?
- Hoe werkt het anti-slurpkapje
Kom je er niet uit?
Heb je alle mogelijke oplossingen geprobeerd, maar blijft je vaatwasser knarsen, brommen of zoemen? Dan kan er een technisch probleem zijn, zoals een gebroken water-inlaatklep, een versleten motor of pomp. Deze problemen vereisen professionele reparatie.
- Maak een afspraak met een monteur.
Voordat je verder gaat
Een afwasmachine heeft 3 filters: een vlakzeef, een grofzeef en een fijnzeef. Ze vangen verschillende soorten vervuiling op. Het is belangrijk om alle delen schoon te houden. Controleer je filters bij elke wasbeurt op vervuiling.
Zo maak je het filter van je vaatwasser schoon:
Meer informatie
Bekijk hoe je je filter schoonmaakt. De precieze instructies verschillen per vaatwasser. Lees in je ATAG handleiding de instructie over het schoonmaken van het filter.
Maak het filter schoon
Maak de sproeiarmen schoon
Maak het rubber van de deur schoon
Na elke wasbeurt blijven er vuilresten achter. Dit hoopt zich op aan de randen van de vaatwasser en in het rubber van de deur. De vaatwasser gaat stinken en het rubber beschadigt. Maak het rubber schoon met een vochtige doek.
Tips om je vaatwasser schoon te houden
Voordat je verder gaat
Vaatwasser inbouwen
Bekijk hier de video's:
Vaatwasser met sleepdeur installeren:
Vaatwasser deur op deur installeren:
Stel het zoutgehalte van je vaatwasser in volgens de ATAG handleiding en houd daarbij de waterhardheid in de Duitse schaal (dH) aan. De juiste hoeveelheid zout hangt af van je type vaatwasser en de waterhardheid in jouw regio. Hoe hoger de waterhardheid, hoe meer zout er nodig is.
Als je de eerste keer zout bij gaat vullen giet dan eerst een glas water in het reservoir.
Gaat het lampje 'zout bijvullen' niet uit na het bijvullen? Er kan een zoutkorrel voor de sensor zitten. Je kunt even roeren in het zoutvat. Is het lampje na 2 wasbeurten nog niet uit, neem dan contact op met onze klantenservice dan helpen wij je verder.
3-in-1 vaatwastablet
Gebruik je 3-in-1 vaatwastabletten? Kijk dan op de verpakking van de vaatwastabletten en in de handleiding van je vaatwasser hoeveel zout je moet toevoegen.
3-in-1 vaatwasgel
Gebruik je ATAG 3-in-1 vaatwasgel? Deze vaatwasgel bestaat uit afwasmiddel, glansspoelmiddel en filterzout. Afhankelijk van de waterhardheid in je regio, hoef je in de meeste gevallen geen extra filterzout toe te voegen.
Als je geen zout gebruikt maar wel de waterhardheid hebt ingesteld, dan zal de machine een melding blijven geven dat het zout bijgevuld moet worden.
Deze melding zet je uit door de waterhardheidinstellingen op 0 te zetten.
Let op: de ATAG 3-in-1 vaatwasgel is alleen geschikt voor de nieuwe Premium Green vaatwassers.
Voor het beste resultaat adviseren wij om losse componenten te gebruiken: reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout. De vaatwasser doseert dan op het juiste moment tijdens het programma de juiste doseringen van de componenten.
Hoe nu verder?
Voordat je verder gaat
Glansspoelmiddel doseren
Doseer het glansspoelmiddel volgens de ATAG handleiding van je apparaat. Dit verschilt per type vaatwasser. Verhoog de dosering als het droogresultaat onvoldoende is.
Voor het beste resultaat adviseren wij om losse componenten te gebruiken: reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout. De vaatwasser doseert dan op het juiste moment tijdens het programma de juiste hoeveelheid van de componenten.
3-in-1 vaatwastablet
Gebruik je 3 in 1 vaatwastabletten? Kijk dan op de verpakking van de vaatwastabletten of en hoeveel glansspoelmiddel je moet toevoegen.
Gebruik je naast de 3 in 1 tabletten geen extra glansspoelmiddel en ben je tevreden met het droogresultaat? Dan kun je afhankelijk van het model vaatwasser de glansspoelindicatie uitschakelen. In de handleiding van je vaatwasser staat of dit mogelijk is en hoe je dit uitschakelt. Staat het niet in de handleiding, dan is het niet mogelijk om de glansspoelindicatie uit te schakelen.
3-in-1 vaatwasgel
Gebruik je ATAG 3-in-1 vaatwasgel? Deze vaatwasgel bestaat uit afwasmiddel, glansspoelmiddel en filterzout. Afhankelijk van de waterhardheid in je regio , hoef je in de meeste gevallen geen extra glansspoelmiddel toe te voegen.
Als je geen glansspoelmiddel gebruikt maar wel de afgifte hebt ingesteld, dan zal de machine of je ConnectLife™ app een melding blijven geven dat het glansspoelmiddel bijgevuld moet worden.
Deze melding zet je uit door de glansspoelafgifte instellingen op 0 te zetten.
Let op: de ATAG 3-in-1 vaatwasgel is alleen geschikt voor de nieuwe Premium Green vaatwassers.
Hoe nu verder?
De schoonmaakprestaties van vaatwaspoeder, vaatwastabletten en vaatwasgel verschillen weinig. Er zijn wel andere verschillen.
Waarom vaatwaspoeder?
Waarom vaatwastabletten?
Waarom ATAG 3-in-1 vaatwasgel?
Let op: de ATAG 3-in-1 vaatwasgel is alleen geschikt voor de nieuwe Premium Green vaatwassers.
Kun je niet in het instellingenmenu van je vaatwasser komen en heeft je vaatwasser één van de onderstaande modelnummers? In de gedrukte handleiding staat een verkeerde beschrijving van het openen van het instellingenmenu. De digitale handleiding vind je hier en is aangepast met de juiste beschrijving.
Modelnummers:
VA2013PT (732094)
VA2013QT (731289)
VA2013RT (732095)
VA2113PT (737275)
VA2113QT (737277)
VA2113RT (737278)
VA3013QT (731288)
VA3013RT (732096)
VA3113QT (738176)
Hoe open je het instellingenmenu?
Afhankelijk van het display van je vaatwasser open je het instellingenmenu door de volgende toetsen tegelijk in te drukken:
Programmakiezer + Speedwash
Auto programma + Speedwash
Eco programma + Speedwash
Let op: geeft de vaatwasser zelfreiniging aan in het display met de code 'CLn'? Dan kun je niet in het instellingenmenu, draai eerst het zelfreinigingsprogramma. Meer over het zelfreinigingsprogramma vind je in de handleiding.
Sommige vaatwassers geven aan het eind van het programma één of meerdere piepsignalen. Afhankelijk van het type afwasmachine is het mogelijk om dit signaal uit te zetten of zachter te zetten.
Omdat het per vaatwasser verschilt of het kan en welke toetsencombinatie hierbij hoort, adviseren wij je in de handleiding te kijken.
In dit artikel vind je informatie over het gebruik en onderhoud van de AutoDose™ in je vaatwasser.
Voordat je verder gaat
Instellingen
Schoonmaken
Meer informatie
In dit artikel leggen we het verschil uit tussen de AutoDose™, ADS en Dose Assist functies op de wasmachines en vaatwassers in ons assortiment. Kijk in de handleiding welke functie jouw vaatwasser of wasmachine heeft.
Vaatwasser:
AutoDose™
De vaatwassers met AutoDose™ hebben een reservoir in de deur die gevuld wordt met vaatwasgel.
Tijdens het programma geeft het reservoir automatisch de benodigde hoeveelheid vaatwasgel af.
Deze instellingen zijn naar behoefte aan te passen. Lees hiervoor de handleiding van je vaatwasser.
Wasmachine:
Automatisch Doseersysteem ADS
De wasmachines met Automatisch Doseersysteem ADS hebben 2 reservoirs voor wasmiddel. Hierdoor kun je voor bonte en witte was verschillend wasmiddel toevoegen.
Tijdens het programma geeft het geselecteerde reservoir automatisch de benodigde hoeveelheid wasmiddel af.
Deze instellingen zijn naar behoefte aan te passen. Lees hiervoor de handleiding van je wasmachine.
Dose Assist
Met de Dose Assist functie zal de wasmachine de optimale hoeveelheid wasmiddel aanbevelen. De aanbevolen hoeveelheid wasmiddel is afhankelijk van de waterhardheid, het geselecteerde wasprogramma en de hoeveelheid wasgoed.
Vervolgens voeg je de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel toe in het wasmiddelbakje.
Deze instellingen zijn naar behoefte aan te passen. Lees hiervoor de handleiding van je wasmachine.
Meer informatie
Voor duurzaam/ecologisch gebruik zit er een automatische deuropener-functie op vaatwassers, dit zorgt voor een beter droogresultaat.
Uitzetten kan bij sommige modellen wel, maar alleen als het in de handleiding staat, staat het er niet in dan kun je het dus ook niet uitzetten.
Let wel: zet je de automatische deuropener-functie uit, dan kan het droogresultaat tegenvallen omdat het droogproces er op berekend is dat de deur open gaat.
Zit er een zoute smaak aan je vaat na het wasprogramma? Controleer dan de volgende punten:
Heeft dit het probleem niet opgelost? Maak dan een afspraak met een ATAG monteur.
Meer informatie:
De ATAG 3-in-1 vaatwasgel is geschikt voor zacht of matig hard water (0 tot 15 °dH).
Watertoevoer met een waterhardheid hoger dan 5°dH (9°fH / 6°eH / 0,9 mmol/l) moet verzacht worden. Dit gaat automatisch met de ingebouwde waterontharder. Om de waterontharder optimaal te laten functioneren moet het ingesteld zijn op de hardheid van het geleverde water. Wanneer je eenmaal de waterontharder hebt ingesteld kunt je het vaatwasmiddel en glansspoelmiddel gebruiken in de dosering voor zacht water.
Heb je een waterhardheid die hoger is dan 15 °dH? Dan raden wij aan om naast de 3-in-1 vaatwasgel ook gebruik te maken van glansspoelmiddel en zout.
Wat is waterhardheid?
Waterhardheid geeft de concentratie van kalk- en magnesiumdeeltjes in het leidingwater weer. Hoe meer calcium en magnesium er in het water zit, hoe ‘harder’ het water is. In Nederland is de gemiddelde waterhardheid 8°dH (Duitse graden). De waterhardheid verschilt echter wel per gemeente of woonplaats. Dit komt doordat er veel verschillende bronnen zijn waaruit het water in Nederland wordt geleverd.
De ATAG 3-in-1 vaatwasgel kan op twee manieren gebruikt worden. De gel kan in de Auto Dose cartridge toegevoegd worden of in het handmatige doseervakje.
Het is wel van belang eventuele voedselresten van je vaat te verwijderen. Voorkom dat je de vaatwasser overvult, pak hem goed in zodat het water overal goed tussen kan komen.
De Auto Dose cartridge
Het Auto Dose systeem bepaalt zelf hoeveel vaatwasgel er nodig is voor een wasbeurt. De vaatwasser doseert volautomatisch de correcte hoeveelheid vaatwasmiddel op basis van het gekozen AutoProgram. Let op: deze instelling moet eenmalig handmatig ingesteld worden.
Het handmatige doseervakje
Het is ook mogelijk om de ATAG 3-in-1 vaatwasgel handmatig toe te voegen. Voor zacht of matig hard water (0 tot 15 °dH) moet 15 ml (1 eetlepel) van de vaatwasgel toegevoegd worden.
ATAG 3-in-1 vaatwasgel
De ATAG 3-in-1 vaatwasgel is een uniek ontworpen vaatwasgel voor onze nieuwe Premium Green vaatwassers. Deze ATAG 3-in-1 vaatwasgel bestaat uit afwasmiddel, glansspoelmiddel én filterzout. Je hoeft dus nooit meer iets extra’s toe te voegen wanneer je de vaatwasser start. Het automatische doseercompartiment van premium green vaatwassers kan tot 30 dagen afwasgel bevatten, dus je hoeft het maar één keer per maand bij te vullen. Dit pakket, bestaande uit drie flessen, is voldoende voor ongeveer een half jaar gebruik.
Wanneer de vaat niet goed schoon wordt kan het zijn dat de dosering vaatwasgel te laag is. Wij raden daarom aan om de dosering te verhogen. Dit doe je door naar de Auto Dose instelling te gaan en hier de hoeveelheid aan te passen. Ook kun je gebruik maken van het AutoProgram. Dit systeem bepaalt zelf hoeveel vaatwasmiddel er nodig is voor een wasbeurt. De vaatwasser doseert automatisch de correcte hoeveelheid vaatwasmiddel op basis van het gekozen programma.
Er zit geen bleek in de ATAG 3-in-1 vaatwasgel omdat het een ecologisch verantwoord product is. Door het missen van bleek kan het wel zijn dat de aanslag in thee- en koffiekopjes niet altijd verdwijnt. Wanneer de aanslag niet helemaal verdwijnt raden wij aan om af en toe, naast de ATAG 3-in-1 vaatwasgel, ook vaatwaspoeder of vaatwastabletten te gebruiken.
Wil je meer tips over het schoonhouden van je vaat:
Zoek je de handleiding van je vaatwasser? Pak het modelnummer van je afwasmachine erbij en voer het in de zoekbalk in op onze website.
Daar vind je een artikel met verschillende documenten waaronder de gebruiksaanwijzing.
Vanuit milieuoogpunt versturen wij geen papieren handleidingen.
Heb je bij jouw oude vaatwasser vaak nog vuile vaat in de vaatwasser gezien, terwijl deze al klaar is met het programma? Met de Powerzone functie van de Premium Green vaatwassers van ATAG hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken. Maar hoe werkt de Powerzone precies?
Stel: jij hebt een heerlijke maaltijd bereid in een grote ovenschaal, na het eten gaat de ovenschaal in de vaatwasser. Door de beide powerzones aan te zetten (bridgefunctie) wordt er extra water in de ovenschaal gespoten. Je zet de bridgefunctie aan door de knop op de juiste stand te zetten.
Je kunt de bridgefunctie ook individueel gebruiken en afstellen. Bijvoorbeeld voor twee losse pannen. Denk hierbij aan een pan waarin je aardappels gekookt hebt. Aardappelzetmeel resten kunnen flink aangekoekt raken en dat is lastig te verwijderen. Met de powerzone is dit handig en makkelijk schoon te krijgen.
De krachtzones produceren een bredere spray voor grotere borden, potten en pannen. En een geconcentreerde harde straal voor extra afwaskracht op hoge, smalle voorwerpen zoals flessen en vazen.
De powerzones worden handmatig bediend, dus mocht je ze niet nodig hebben dan zijn ze eenvoudig uit te schakelen.
Gefeliciteerd met de aankoop van je ATAG vaatwasser.
Op deze pagina vind je alle informatie over de installatie van je vaatwasser.
Als je niet via de QR code op je vaatwasser geland bent op deze pagina controleer dan goed of de informatie wel passend is bij je model.
Registreer online je apparaat binnen 30 dagen na aankoop, registreren is gratis.
Apparaten registreren
Checklist
Staat de vaatwasser op een stabiele ondergrond?
Als het nodig is om de vaatwasser iets te verhogen gebruik hiervoor dan een stabiele vlonder.
Zijn alle transportbeveiligingen verwijderd?
Zijn de slangen niet geknikt achter de vaatwasser?
Trek bij het in de nis schuiven van de vaatwasser tegelijkertijd de slangen recht in het naastgelegen kastje.
Is de afsluitdop uit de sifon gehaald?
Zeker bij een nieuwe sifon is de kans groot dat hier nog een afsluitdop in zit. Het water kan dan niet afgevoerd worden waardoor de vaatwasser een foutcode zal geven.
Zit de afvoer aansluiting tussen de 30cm en de 90cm hoogte?
De afvoer mag niet lager dan 30cm en niet hoger dan 90cm zijn, gemeten vanaf de onderkant vaatwasser.
Staat de vaatwasser recht in de nis en zijn de pootjes afgesteld?
Komgreep: Voorkom dat de vaatwasser gaat kantelen in de nis.
Vul eventueel de nis aan de achterkant op met een houten blokje.
Indien contramoer aanwezig op de poot: Vergrendel deze dan.
Is de vaatwasser op alle punten vastgezet?
Klemt de opdekdeur niet tussen de naastgelegen kastjes?
Als de opdekdeur klemt zal de automatische deuropening niet werken tijdens het droogproces.
Indien aanwezig: Werkt het Push to Open systeem?
Door het juist afstellen van de vaatwasserdeur creëer je ruimte tussen de vaatwasser en de deur.
Zijn de deurveren links en rechts afgesteld?
Na het monteren van het frontpaneel is de deur zwaarder. Hierdoor kan de vaatwasserdeur open vallen. Stel daarom de veren af zodat de deur blijft hangen in de gewenste stand.
Indien aanwezig: Is de uitblaasmond afgesteld?
De uitblaasmond, ook wel Fandry, moet onder het keukenfront uitkomen.
Indien aanwezig: Is de LED indicatorlens geplaatst?
Zonder deze lens is de vloerprojectie niet zichtbaar.
Loopt de deur niet tegen de plint bij openen?
Als het frontpaneel tegen de plint aankomt tijdens het openen dan moet er een sleuf gezaagd worden in de plint.
Is de vaatwasser gereed voor gebruik?
1. Steek de stekker in het stopcontact.
2. Draai de toevoer kraan open.
3. Start een kort programma.
Installatie met deur op deur montage
Installatie met sleepdeurmontage
Geef hieronder je feedback over deze pagina.
On this page, you will find all the information about installing your dishwasher.
If you didn't land on this page via the QR code on your dishwasher, please make sure to check if the information is suitable for your model.
Register your appliance online within 30 days of purchase; registration is free.
Register appliances
Is the dishwasher on a stable surface?
If it is necessary to raise the dishwasher slightly, use a stable platform for this purpose.
Have all transport locks been removed?
Are the hoses not kinked behind the dishwasher?
When sliding the dishwasher into the niche, simultaneously straighten the hoses into the adjacent cabinet.
Has the cap been removed from the siphon?
Especially with a new siphon, there is a good chance that a cap is still in place. The water cannot be drained, causing the dishwasher to show an error code.
Is the drain connection between 30cm and 90cm in height?
The drain must be no lower than 30cm and no higher than 90cm, measured from the bottom of the dishwasher.
Is the dishwasher level in the niche, and are the legs adjusted?
Handle: Prevent the dishwasher from tilting in the niche.
Optionally fill the back of the niche with a wooden block.
If there is a locknut on the leg: Lock it.
Is the dishwasher secured at all points?
Is the overlay door not stuck between the adjacent cabinets?
If the overlay door sticks, the automatic door opening will not work during the drying process.
If applicable: Does the Push to Open system work?
By correctly adjusting the dishwasher door, you create space between the dishwasher and the door.
Are the door springs adjusted on the left and right?
After mounting the front panel, the door is heavier. Therefore, the dishwasher door may fall open. Adjust the springs so that the door stays in the desired position.
If applicable: Is the air outlet adjusted?
The air outlet, also known as Fandry, must come out below the kitchen front.
If applicable: Is the LED indicator lens installed?
Without this lens, the floor projection is not visible.
Does the door not hit the plinth when opening?
If the front panel hits the plinth when opening, a slot must be cut in the plinth.
Is the dishwasher ready for use?
1. Plug the power cord into the socket.
2. Open the water supply valve.
3. Start a short program.
Installation with door-on-door mounting
Installation with sliding door mounting
Please provide your feedback on this page below.